1 maart 2024
Gerrit Van Emous Maakte Ook De Ouvreprijs Voor Sven Kramer En Ireen Wüst

Gerrit van Emous maakte ook de ouvreprijs voor Sven Kramer en Ireen Wüst

Gerrit van Emous naast schaatser ook beeldhouder

Over enkele weken staat de Alternatieve Elfstedentocht op De Weissensee voor de deur. Gerrit van Emous (64) uit Putten reist ook af naar Oostenrijk.

Weissensee een Hollands feestje

Van Emous die ook voor de hobby beelden maakt deed in het verleden ook drie keer mee aan de Elfstedentocht. Deze reed hij in 1985, 1986 en 1997. De Alternatieve Elfstedentocht heeft hij zes keer gereden en het is volgens Van Emous altijd een hele beleving. “Je krijgt een enorme stoot aan adrenaline van al die support wat je krijgt. Het is twee weken lang een Hollands feestje waarbij er altijd een hele gemoedelijke sfeer hangt”.

De omstandigheden kunnen in Oostenrijk erg wisselvallig zijn. Vorig jaar reisde Van Emous ook af naar De Weissensee, maar toen kon er helemaal niet geschaatst worden. “In de eerste week was het echt kwakkelweer met ontzettend veel sneeuw. Wij konden daardoor omdat we er maar een aantal dagen waren niet schaatsen. De mensen die meededen in de tweede week hadden het geluk dat het weer opknapte en toen wel konden schaatsen”. Van Emous vond de editie van 2020 de allermooiste editie. “In heel Europa lag geen ijs, maar op De Weissensee wel. “Het was prachtig weer en daardoor waren de omstandigheden ook ideaal”.

Ouvreprijs

Gerrit van Emous maakt ook al jaren beelden voor onder andere de KNSB. Zo mocht hij in opdracht van de KNSB de ouvreprijs maken voor Sven Kramer en Ireen Wüst. “Dat was een enorme eer om te doen”. Maar ook andere beelden maakte hij. Zo is Van Emous ook de man achter de Sjoerd Huisman bokaal. “Toen Sjoerd Huisman kwam te overlijden is mij gevraagd of ik een bokaal hier voor wou maken en ik wist wel wat. De beelden van 2010 toen hij nationaal kampioen werd op natuurijs stonden mijn nog op het netvlies. Op zijn knieen met een enorme oerkreet kwam hij over de finish. En van dat moment heb ik het beeldje gemaakt”.

Ook voor de Weissensee maakt Van Emous leuke presentjes. “Er zijn ook avonden dat er dingen te doen zijn zoals de Bingo met Jannes Mulder. Ik maak daar dan weer leuke cadeutjes voor die de mensen dan kunnen winnen. Het is een enorme leuke passie om deze beelden te maken. Een hobby waar ongelovelijk veel tijd in zit”aldus Van Emous.

Wil je meer zien van de beelden die Gerrit van Emous maakt? surf dan naar zijn instagram account Gerrit van Emous (@gerritvanemous) • Instagram-foto’s en -video’s

Gerrit Van Emous Maakt Allerlei Beelden

Kijk nu live sport via www.sportstream24.nl