Pyeongchang 2018 Schaatsen

Zuid-Koreanen woedend over opmerking Jan Blokhuijsen

PYEONGCHANG – Jan Blokhuijsen heeft in Pyeongchang voor commotie gezorgd met een opmerking over hondenvlees. Tijdens een internationale persconferentie liet de schaatser zich uit over het eten van hondenvlees in Zuid-Korea.

Nadat Zuid-Koreaanse media melding maakten van de oproep, werd op sociale media fel gereageerd op de Noord-Hollander. Hij werd omschreven als ‘racistisch’, ‘onnozel’ en ‘onwetend van een andere cultuur. Het IOC, zo werd geopperd, zou hem moeten straffen door hem zijn accreditatie in te nemen. Blokhuijsen verwees met zijn uitlatingen naar de traditie dat sommige Zuid-Koreanen nog altijd hondenvlees eten. Vroeger was het vooral eten voor de armste bevolking. Vandaag de dag is het vooral een delicatesse voor de hogere kringen.

Na de ophef die ontstond, haastte Blokhuijsen zich om op Twitter zijn excuses te maken. ‘Ik zeg sorry tegen de Zuid-Koreaanse bevolking. Het was niet mijn intentie om jullie en jullie land te beledigen. Ik geef om het welzijn van dieren in het algemeen en ik hoop dat we deze aarde een betere wereld kunnen maken voor mens en dier. Ik geniet van de Olympische Spelen en wil jullie bedanken voor de gastvrijheid’, zo viel te lezen.

https://twitter.com/janblokhuijsen/status/966503676813520896

https://twitter.com/janblokhuijsen/status/966504855727566848