Pyeongchang 2018 Schaatsen Sportnieuws

IOC vind dat NOC*NSF goed gehandeld heeft in zaak Anema

Schaatscoach Jillert Anema (foto: Assen Actueel)

PYEONGCHANG – De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF heeft juist gehandeld in de afwikkeling van de poging tot matchfixing van schaatscoach Jillert Anema tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji.  Dat stelt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag in een verklaring. Het IOC zal geen verdere stappen ondernemen tegen Anema.

Anema, zo meldde de Volkskrant afgelopen week, probeerde in 2014 op de Spelen van Sotsji als gelegenheidsbondscoach van Frankrijk tot een deal te komen met de Nederlandse bondscoach Arie Koops. Beiden landen troffen elkaar in de eerste ronde van het onderdeel ploegachtervolging. Anema vreesde een afgang, die mogelijk financiële consequenties kon hebben voor de Franse schaatsers. Hij vroeg Koops of Nederland het rustig aan kon doen en bood in ruil daarvoor aan de rit sowieso te verliezen, zelfs als een Nederlandse schaatser ten val zou komen.

NOC*NSF berispte Anema een paar weken na de Spelen, maar hield de kwestie verder binnenskamers. Het IOC werd pas deze week ingelicht, na de publicatie van de Volkskrant.NOC*NSF

benadrukte dat de sportkoepel net als het IOC groot belang hecht aan het voorkomen van manipulatie van wedstrijden. ,,Vanaf 2014 hebben wij met steun van het IOC een aantal instrumenten ontwikkeld om de bewustwording van sporters en hun begeleiders op dit gebied te vergroten.”

Dielessen gaf eerder in Gangneung toe dat het beter was geweest als het IOC in 2014 meteen was geïnformeerd. De internationale schaatsunie ISU was evenmin van de zaak op de hoogte.