14 clubs strijden op 3 oktober om ‘Beste schaatsclub van Nederland’

14 clubs strijden op 3 oktober om ‘Beste schaatsclub van Nederland’

Schaatsverenigingen strijden in Thialf om Nationale Titel

Op zaterdag 3 oktober vind in Heerenveen voor de eerste keer het NK voor clubteams plaats. In totaal doen er 14 clubs mee aan het officiële Nederlands kampioenschap.

Fantastisch

Bij de voorgaande 2 edities ging het nog niet om een officieel NK voor clubteams. Vanaf dit jaar valt er dus echt een titel te verdienen en daar zijn ze bij de KNSB erg blij mee. Het is voor de Nederlandse schaatssport fantastisch dat het jaarlijkse NK Clubs deze erkenning heeft gekregen. Nadat de twee vorige edities succesvol zijn verlopen hebben we samen met onze sectie langebaan/kortebaan en de organisatie besloten om er een officieel NK van te maken. Voor de clubs is het meer dan alleen een strijd om de titel. Het toernooi is een mooie manier om de clubbinding te vergroten. Aanstormende talenten uit de regio én veteranen van het ijs kunnen hier hun droom realiseren. Het is prachtig dat ze samen met topschaatsers als Ireen Wüst en Patrick Roest aan de start mogen staan. Het NK Clubs brengt de breedte- en topsport in de schaatssport bij elkaar“, zegt technisch directeur Remy de Wit van de schaatsbond.

Het NK Clubs is in 2018 in het leven geroepen om verenigingen te stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleidingen en te zorgen voor nieuwe aanwas van schaatstalenten. Daarnaast geeft het NK Clubs een impuls aan het clubliefdegevoel in de schaatswereld. Voor de clubs is dit het hoogtepunt van het seizoen. Het is het enige toernooi waar het niet om de individuele prestatie gaat, maar om de prestatie van het team. Vandaar dat de clubs er alles aan proberen te doen om de toppers die vroeger bij hun club hebben gereden erbij te betrekken.

Deelnemende clubs

De ranglijst voor beste clubs is samengesteld op basis van een optelling van de individuele prestaties van hun leden in het afgelopen seizoen. Per club moeten in totaal minimaal 28 ritten zijn gereden in de categorieën junioren dames en heren (500, 1000 en 1500 meter) en senioren dames en heren (500, 1000, 1500 en 3000 meter). De beste veertien clubs doen mee aan het NK Clubs.
De Alkmaarsche IJsclub won het NK Clubs in 2019, STV Lekstreek uit Lekkerkerk was in 2018 de eerste winnaar.

De 14 deelnemende clubs op 3 oktober zijn:

 1. Hardrijders Club Heerenveen (Tijnje)
 2. S.D.T. Sint Nicolaasga (Sint Nicolaasga)
 3. YVG IJsvereniging Groningen (Groningen)
 4. STV Lekstreek (Lekkerkerk)
 5. Deventer IJsclub (Wilp)
 6. HardrijVereniging Den Haag-Westland (Den Haag)
 7. STG Koggenland (Zwaagdijk)
 8. Alkmaarsche IJsclub (Alkmaar)
 9. IJsclub Tilburg (Tilburg)
 10. IJsclub Stokvisdenne (Dalfsen)
 11. Centrale Schaatsvereniging Vriezenveen (Vriezenveen)
 12. De IJsster (Sneek)
 13. Schaatsvereniging De Striene (Breda)
 14. IJsclub Haarlem (Haarlem)

 

Geef een reactie